Доброволци от Бургас заловиха мигранти, заедно с екип на Нова телевизия

Доброволци от Бургас заловиха мигранти, заедно с екип на Нова телевизия - E-Burgas.com

Потокът е толкова голям, че нямахме време дори да хапнем. Така журналистите от "Ничия земя" описват какво се случва в района на Малко Търново, най-често около село Граничар.

Заради огромния човешки поток доброволци от неправителствената организация "Закрила на българските граждани" се събират, за да спират бежанския поток. Пред камера бяха показани . Между 6 и 9 сутринта и между 18:00 и 21:00 часа преминаващите мигранти са най-много, казват доброволците, обяснявайки това с препредаване на смените на „Гранична полиция”.

Доброволците, които действат в района на Малко Търново, са съвсем различни от толкова популярния вече Динко. Те спират групи от хора, дават им храна и вода и чакат „Гранична полиция” да дойде и да прибере хората. Полицията идва, но взема документите на доброволците, които призовават силите на реда да видят какво носят мигрантите.

Видях човек, който очевидно скоро е бил измъчван – с изтръгнати нокти. Границата е врата в полето – щом аз знам откъде да мина, коментират от „Ничия земя” пред сутрешния блок на Нова телевизия. И добавят – въпросът е, че „Гранична полиция” действа по подкани на други хора, не по процедура.

Радослав Сотиров, директор на "Гранична полиция" - Елхово, потвърди за случай от 3 април, който обясни, че за 40 минути е направена обратна връзка за точното място, където доброволците са спрели нелегалните имигранти. След още 1 час и 20 минути силите на реда стигат до мястото. От "Ничия земя" обаче заявиха, че доброволците са подали абсолютно точни координати, а не са казали, че се намират "до чешма". Чешмата беше указана като допълнителен ориентир, добавиха журналистите. Сотиров добави, че през миналата година са осъдени 1200 души за каналджийство./ Actualno.com

Снимки: ОЗБГ

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини