Доброволци на плажа "Липите" пазят дюните от джипове

Доброволци на плажа

Аз съм в момента на плажа „Липите“ край Синеморец. Плажът е пълен с хора, тоест няма недопускане до плажната ивица, е съобщил пред OFFNews.bg политологът Евгений Дайнов.

Според сигнала на плажуващите те не са били допуснати до "Липите" край Синеморец заради строеж на бар. Подателите на сигнала обявиха още, че вчера са спрени от мъж с питбул. Евгений Дайнов се свърза с нас, за да ни разкаже какво всъщност се случва на "Липите":

„Липите“ е див плаж, неохраняем, няма концесионер. Много хора се давиха в него в поредица от години, защото има няколко опасни места, места, които не се знаят. Преди няколко години се появи един доброволец, който е спасител. Не иска пари за тая работа. Доброволно е спасител. Спасява хората с разрешение на кмета. Това беше няколко години подред. До този плаж се стига по два начина: пътека през гората и пътека през скалите. Тази година обаче курортисти с джипове, така да ги наречем, разшириха и изравниха един път, който беше на горското стопанство. Имаше бариера в началото. Бариерата е откъртена и открадната. И пътя на горското стопанство е изравнен, за да се  стига с колите до самия плаж. Плажът представлява следното: излизайки от пътя, имаш дюни, а зад дюните имаш плаж.

 Това, което се е случило и го гледам в момента е, че джиповете са направили път през дюните, за да стигнат до плажа. Което е абсолютно нередно. Това, което се е случило вчера, е че двама приятели на спасителя - на който освен това му е писнало да събира боклуците от джиповете, които си ги оставят -  двама приятели на спасителя идват да му помагат за две неща. Първо: слагат едно дърво да препречи пътя на колите да не влизат в дюните; и второ: от дървета, изхвърлени от морето, си правят навес, защото е пек, за да си имат сянка, обясни Евгений Дайнов.

Това не е заведение и никой никого не спира. Пълен е плажът с народ, колите си стоят извън плажа, просто спрени. И вчера е имало скандал - един курортист с джип е направил скандала, от него е тръгнала цялата работа. Аз съм тука вече един час и не виждам недоволни хора, поразпитах ги, поразпитах хората, спасители, кметският наместник докарах. В случая имаме опит за препречване на пътя на колите към дюните, което е винаги е похвално, коментира политологът.

Аз говорих и с други хора, курортисти из селото, които вчера са били и са видели, че някакъв с джип вдига скандал на момчетата, за куче никой не ми каза. Нямам представа за куче. В момента няма никакво куче, но плажът и вчера е бил пълен с народ, и днес е пълен с народ. Говорих с хора, които вчера са били на плажа и са видели случката – курортист с джип се кара с тия двамата младежи и това е цялото нещо, обясни той.

Снимки: Евгений Дайнов 

Коментари

Още от последните новини