Добрият пример: Полицай спря движението за възрастен мъж с патерици

Добрият пример: Полицай спря движението за възрастен мъж с патерици - E-Burgas.com

Полицай спря пътното движение на оживен светофар в Бургас, за да може да пресече трудноподвижен възрастен мъж с патерици. Снимката сподели журналистът и депутат Диана Саватева във Фейсбук. Публикацията събра много харесвания и споделяния, а ето какво написа тя под нея:

Станах свидетел на случка, на пръв поглед съвсем обикновена, но и затрогваща. Може би защото сред изобилието на примери за арогантност и грубиянщина, дори и малкото добро свети по-ярко.

Ако трябваше да напиша материал в модерната напоследък стилистика, заглавието вероятно щеше да е: „Виж как полицай спря движението, за да пресече старец“. 
На „зебрата“ до Бургаския свободен университет „червеното“ бе заварило възрастен мъж с две патерици по средата на платното.

Човечецът стоеше между преминаващите една след друга коли в двете посоки и не смееше да шавне. За късмет, в колоната се оказа и патрулка, а екипът в нея наистина реагира адекватно. Водачът спря, а колегата му излезе, за да даде знак на останалите автомобили, че трябва да изчакат въпреки зеления за тях светофар. 

Докато снимах, се сетих за оня клип от лятото на м.г., в който пияният швед изрита българска камериерка в лицето. Беше брутално, но още по-брутално ми се стори безкрайното тиражиране на тази сцена по малки и големи медии. Напреварвахме се да мултиплицираме проявата на злото без да си даваме сметка, че всъщност това е популяризиране.

Спомних си и за една пиеса, която гледах преди много много време - „Забравете Херострат“. В основата на сюжета е историята на подпалвача на Храма на Артемида. Херострат извършил палежа, за да остави името си в историята. Осъдили го на смърт и на … забвение.
Това, че в момента го споменавам, е тотално доказателство за неизпълнимостта на наказанието му. Неслучайно злото е по-жилаво. Това е едно от изпитанията на човечеството. Затова трябва да тиражираме и аплодираме доброто, винаги когато пресече пътя ни. 

Надявам се старецът вече да е у дома и да му е е по-леко на сърцето, защото животът му е дал знак, че не е сам. 
Патрулката е А7856КК.

Коментари

Още от последните новини