Добавка "замръзване" вдига цената на горивата у нас

Добавка

Не се очаква драстично покачване на цените на горивата през зимните месеци у нас. Може да има леко поскъпване, което се дължи на добавките в горивата, за да не замръзват, обясни Георги Господинов, експерт в сайта Fuelo.net.

Той коментира темата пред Bulgaria ON AIR заедно с Валентин Кънев от Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация.

"Всяка година в началото на зимния сезон, след края на октомври - ноември, има леко поскъпване, с което се оправдават вкаравнето на добавки в горивата да не замръзват, най-вероятно барелът ще падне малко, също и доларът и съответно с добавките цените ще запазят това ниво - плюс-минус една, две стотинки", прогнозира Господинов.

Според Кънев обаче всичко зависи от международната обстановка и договореностите между големите производители на горива в световен мащаб. По думите му увеличението на цените на горивата у нас се дължи не на картелно споразумение между отделните компании, а на цената на нефта за барел, както и курса на долара.

"Поскъпването на цената на нефта е свързано с очакванията, че ще има картелно договаряне за намаляване добива на ОПЕК заедно с Русия, което се очакваше да се случи, но не се случи. Вероятно ще се случи в края на ноември", поясни Кънев.

Влияние върху цените оказва и спадът в количествата от запаси, добави той. Според него за картелно споразумение в България не може да се говори:

"Около половината от горивата се внасят, половината от потреблението е внесено, как може при положение, че половината от горивата са с произход не от рафинериите, да казваме, че има господстващо положение?", попита Кънев.

"Това решение на КЗК вероятно ще бъде обжалвано и в крайна сметка думата ще има ВАС и ако тогава се потвърди, разбира се това ще доведе до някаква глоба", коментира още експертът във връзка със становището на Комисията за защита на конкуренцията, че у нас действително съществува картел на горивата.

Георги Господинов добави, че най-вероятно става въпрос по-скоро за негласно споразумение и спекулативни елементи, но не и за картел.

Според него поскъпването на горивата може да се дължи и на глобата, която евентуално се готвят да платят големите петролни компании у нас, ако становището на КЗК надделее.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини