До 5000 лв. глоба, ако берете блатно кокиче на три места край Бургас

До 5000 лв. глоба, ако берете блатно кокиче на три места край Бургас - E-Burgas.com
zdrave.ws

Със заповед на министъра на околната среда и водите се забранява събирането на листо-стъблена маса от блатно кокиче от три находища в Бургаски регион – защитена местност „Находище на блатно кокиче в м. Чаирите“ край с. Горица, в защитена местност „Находище на блатно кокиче в м. Блатото“ край Созопол и в местността „Блатата“ край с. Лозенец. 

Общо пет находища на блатно кокиче, в които се допуска регулирано ползване, се намират на територията контролирана от РИОСВ - Бургас. През тази година в две от тях - край с. Присад, община Созопол и ЗМ „Калината“ край с. Кошарица, община Несебър се допуска събиране на определени количества от лечебното растение. Право да ползват блатно кокиче имат лица, подали заявление в РИОСВ-Бургас до 31 март на текущата година. Ползването се извършва със съгласието на собственика на имота, в който попада находището. 

Забраната или допускането на събиране на растения от съответното находище се определя след проверки за установяване на общото им състояние, плътността на разпространение на вида, жизнеността на растенията, както и броя цветове. Събирането се извършва в периода - април-май във фаза на цъфтеж, чрез изрязване на растенията на височина 5 - 7 см над почвата. Растението е под специален режим и се използва като суровина във фармацевтичната промишленост.

С писма са уведомени кметовете на съответните общини да предприемат мерки за опазване на находищата, забранени за ползване през 2016 г., в качеството си на собственици, отговорни за стопанисването и опазването им. РИОСВ – Бургас ще следи за изпълнението на заповедта. Нарушенията се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие - физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5000 лв.
 

Коментари

Още от последните новини