До 00:00 в събота всички трябва да са с маски на улицата

До 00:00 в събота всички трябва да са с маски на улицата - E-Burgas.com

Вече всички трябва да са задължително с маски на открити и закрити обществени места. Заповедта е на здравния министър и е в сила от вчера. Освен това остават валидни и всички други мерки, които са предвидени за ограничаване на COVID-19. Гратисният период за покупка на маски до 00:00 ч. в събота, заяви тази сутри сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

"Не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, които са установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки това са – Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС." допълни Мутафчийски. 

Той даде за пример Израел и Австрия, където носенето на маски вече е задължително.

“ Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струват. Има маски, достъпни са.  Да, това изправя населението пред един труден за решаване казус. Но в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, защото текстилната и шиваческата промишленост в България са свързани с европейски поръчки. Знаете, че в Европа в момента икономиката също е в много сериозна рецесия и те на практика изгубиха поръчките си, те се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски“, каза още проф. Мутафчийски.

Коментари

Още от последните новини