Днес вятър, от утре отново студ

Днес вятър, от утре отново студ - E-Burgas.com

В следващите 2 дни предстои захлаждане, както и валежи от дъжд и сняг. Над страната преминава студен атмосферен фронт. В четвъртък в рамките на деня - ветровито, със слаби превалявания, предимно от дъжд. Днес ще чуем и първите гръмотевици за сезона. Сняг - в западните планински масиви. Вятърът - най-силен около обяд и в ранния следобед в западната и централната част на Дунавската равнина и в Югоизточна България, пориви между 60 и 90 километра в час. В почти цялата страна е в сила жълт код - изключение са областите в Югозападна България - Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. В червено на картата са районите с най-силен вятър в обедните часове според прогнозата на ECMWF.

Температурите ще тръгнат надолу. Днес все още термометрите ще се колебаят между 6 и 16 градуса, по-топло в източната половина на страната. Утре в Западна България ще е по-хладно. Над страната ще премине втори студен фронт, а с него по местата с по-голяма надморска височина в Западна България ще превали и мокър сняг. След двата дни валежи новата снежната покривка в планините ще е максимум 10 сантиметра, а в по-ниското тя ще е символична. На картата са показани зоните, в които има условия да падне сняг според прогнозата на ECMWF.

В планините времето в следващите 48 часа ще е особено ветровито. Скоростта на вятъра днес ще гони 100 километра в час по високите места. Валежите над 1000 метра - от сняг, под тази граница - дъжд и мокър сняг. Температурите днес в ранния следобед - между минус 2 и плюс 3 градуса, в курортите Банско и Добринище - до към 6 над нулата.

След валежите в събота вятърът ще утихне, облачността ще се разкъса до слънчево време, но температурите ще останат сравнително ниски и нормални за края на февруари. В неделя вече ще е значително по-топло и така ще се запази чак до четвъртък другата седмица. Картата по-долу показва предстоящото затопляне на Балканите според прогнозата на ECMWF, като зелената зона е температура между 5 и 10 градуса на височина 1500 м.

Коментари

Още от последните новини