Джакпот: Безплатно обучение и гарантирана работа за програмисти в Бургас

Джакпот: Безплатно обучение и гарантирана работа за програмисти в Бургас - E-Burgas.com

Бургас става един от националните центрове на ученическа програма за обучение по приложно програмиране.

Останалите ще са София, Пловдив, Русе и Правец. Програмата е инициирана от бизнеса, който гарантира реализация на обучените кадри. От тази уникална възможност могат да се възползват всички настоящи десетокласници, които да започнат през следващия месец ноември тригодишен курс и да го приключат през 2020 година със съответната диплома и знания, едновременно със завършване на средното си образование.

Записването стартира утре тук

Подробности за новата програма съобщиха днес кметът Димитър Николов, заместникът му Йорданка Ананиева, доц. Магдалена Миткова - ректор на Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Коста Папазов - директор на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов", която ще е основен домакин на обученията.

На 11-12 ноември предстои тест за входно ниво, изготвен от Министерството на образованието. На 18 - 19 ноември ще започне реалното обучение. Предвижда се в Бургас да бъдат сформирани максимум четири групи от по 20 души. От активността на кандидатстващите младежи зависи запълването на бройката. Обучението ще протече в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще е онлайн. Уроците на живо ще се провеждат в Професионална гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Обучението е напълно безплатно. Лекциите и упражненията ще са в събота и неделя. За бургаския център могат да кандидатстват не само тукашни ученици, а и от съседните общини и областите Сливен, Ямбол, Хасково и Варна. На всеки одобрен курсант от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

"Безспорно предимство е, че партньори на програмата са БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии, компании от бранша. Това прави обучението изключително практически насочено, а шансовете за успешна реализация в частния сектор огромни. Пет IT компании отвориха тази година офиси в Бургас. Има и други желаещи, но всички се оплакват, че не им достига работна ръка. Чрез тази програма осигуряваме квалифицирани специалисти и възможност за разрастване на този бизнес. Нека бургаските младежи да работят за високи заплати в собствения си град. Кандидатствайте!", призова кметът Николов.

Коментари

Още от последните новини