Димитър Янчев: Рибарите от Север хабят патрони, протестите трябва да са за нов закон, а не по ИАРА

Димитър Янчев: Рибарите от Север хабят патрони, протестите трябва да са за нов закон, а не по ИАРА - E-Burgas.com

На Ченгенето още живеем в страх от бутане на къщи, много министри и депутати ни защитават, но законово нищо не се решава

Рибари от почти цялата страна утре планират протести във Варна, като причината е недоволството към държавната политика в в сектор Рибарство и по-конкретно срещу ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и управлението на сектора след преместването на институцията в Бургас. Дали, обаче, бургаските рибари ще подкрепят колегите си от Северното Черноморие и какво смятат по този въпрос, на това отговори неформалният кмет на Бургаското рибарско селище Димитър Янчев.

Г-н Янчев, ще има ли бургаски представители на протестите във Варна и доколко сте запознат с исканията на рибарите? Това е втори протест, като при първия, който беше в Бургас, не бяхте солидарни?

Не съм цялостно запознат и по всяка вероятност няма да се включим. Просто тези неща нямат отношение към нас. Вижте, ние винаги сме солидарни към всички сдружения, но в случая, категорично, е необходим чисто нов Закон за рибарството, аквакултурата и морското дело и той трябва да бъде написан с участието на съсловните организации. Аз не мога да разбера колегите защо протестират, и то срещу ИАРА. Агенцията не е органът, който решава тези проблеми – ИАРА е като КАТ, който контролира нарушенията на Закона за движение по пътищата. Ако има някакви протести, те трябва да бъдат насочени към Народното събрание или евентуално към Министерски съвет, който има законодателна инициатива. Всичко останало, е огромна загуба на обществена енергия, която можем да оползотворим.

Първият протест към новото ръководство бе заради репресивни действия на инспекторите към нарушители, има ли такива случаи в Бургаско?

Аз лично не знам някой от бургаските рибари да му е налагана репресия. Срещу това просто си има ред – ако е ударен един човек, вади си медицинско свидетелство, отива в прокуратура и оттам следва следствие, както си му е редът. А това, да кажем искаме еди какво си, и точно сега го искаме, просто е несериозно. Не само е пресилено, но и няма как да се случи. Не ги разбирам колегите.

Гърмят ли се излишно патрони в бранша?

Гърмят се и то много. Защото тази енергия може да бъде насочена точно, където трябва. Още повече, че в момента пък е абсолютно безсмислено. Може да има смисъл от един такъв протест, ако Министерски съвет и Комисията по земеделие, откажат да се занимават с нов закон за рибарство и аквакултури. И тогава е задължително да участват всички съсловни организации, а не както досега – сяда някой чиновник и пише един закон , без да си има понятие от морето, екология на морето пр. и изведнъж ние трябва да го изпълняваме. Това е абсурдно.

Допускате ли че сегашното служебно правителство е некомпетентно по отношение на проблемите в този сектор?

Дори да е компетентно, то е компетентно до толкова, колкото може да каже „да, прави са хората“. Но дотам. Нищо повече не може да направи в момента. Разберете, правителството има законодателна инициатива, може да го реши на Министерски съвет, но това нещо трябва да влезе в парламент, трябва да мине Земеделска и Икономическа комисия, да влезе в пленарна зала, първо четене, второ четене и чак тогава да стане факт. А дотогава целият този протест ще бъде забравен 10 пъти. 

Чисто по отношение на самия риболов, как е в момента ситуацията в залива?

Все още зимуваме. Ние от Бургас сме представители на онзи стар и древен занаят, риболуваме с техники от хилядолетие, макар, че материалите са други, при нас е ясно. Зимуваме и чакаме напролет 45 дена пасажните риби и на есен също. Горе-долу това е при нас.

Изчезна ли ви страхът от бутането на къщи в Ченгенето?

Не е изчезнал напълно, но си имаме вече защитници, хората разбраха, че това не е едно заграбено място на Хавай, където едни хора просто си живеят на държавна земя. Станахме и нематериално културно-историческо наследство и битът ни вече доби популярност. Имаме подкрепа на министри, на част от депутатите и т.н. Но чисто законово все още нищо не се е променило, затова страхът ни не е преминал, надяваме се че следващият парламент, ако дай Боже го има, да реши този казус.

Притесняват ли Ви толкова честото провеждане на избори?

Не, не ни притесняват, просто всичко е едно безвремие.

Коментари