Димитър Николов: Нека бъдем горди, че не сме получи свободата си даром!

Димитър Николов: Нека бъдем горди, че не сме получи свободата си даром! - E-Burgas.com
Кметът на Община Бургас поднася цветя на Паметника на руските освободители/ Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Кметът на община Бургас Димитър Николов поздрави бургазлии с националния празник на България. Предлагаме на вниманието Ви текста на обръщението:

”Скъпи съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Националния празник на Република България!

Има ден в календара, който за нас, българите, е съкровен и непреходен, ден, който не е белязан от следите на времето. Този ден многовековната българска история свързва само с една-единствена дума, думата Свобода или накратко - 3 март!

И въпреки че 139 години ни делят от онзи паметен за народа ни ден, всеки българин, където и да се намира по света, знае и помни смелостта и саможертвата на българските хайдути, войводи и революционери, делото и безсмъртието на Апостола на Свободата Васил Левски, въодушевлението и пожарищата на Априлското въстание, безстрашието и подвига на българските опълченци в кръвопролитните сражения при Плевен, Стара Загора и решаващата Шипченска епопея.

Обяснението е само едно - петвековната борба за свобода на българите е в нашите гени, в нашите вени тече кръвта на хилядите четници и народни закрилници, дали живота си за националноосвободителното движение. Още носим в сърцата си онзи непримирим дух и порив за свобода. Той ни е завещан от нашите предшественици, положили без остатък всичко най-свято пред олтара на Отечеството.

Длъжни сме да помним този ден, в който са събрани векове народни страдания, усилия и стремеж за свобода! Длъжни сме да го завещаем на нашите деца! Длъжни сме да му отдаваме заслужената почит и уважение! Не заради нас, а заради героите от Копривщица, Перущица, Брацигово, Батак, четите на войводите Панайот Хитов, Филип Тотю, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Христо Ботев, българските опълченци, извоювали правото ни днес да сме свободни.

Затова на този ден нека бъдем горди, че не сме получи свободата си даром!

Затова на този ден нека сведем глави и се поклоним пред всички знайни и незнайни воини, отдали живота си за българската, за нашата свобода!

Честит национален празник, бургазлии!

Честит 3 март!”

Коментари

Още от последните новини