Димитър Делчев: Борисов и Цветанов катастрофираха в сектор „Сигурност”

Димитър Делчев: Борисов и Цветанов катастрофираха в сектор „Сигурност” - E-Burgas.com

Над 90 охранителни фирми в Бургас ще получат полицейски правомощия, каза Делчев

Борисов и Цветанов фалираха в сектора, от който идват - сектор „Сигурност”. Положението е докарано до там, че полицията не може да изпълнява основни функции, които има по закон. Системата не е променяна повече от десетилетия. Последните няколко месеца бяха белязани от убийства и насилия над деца, всичко това са симптоми на тази болест – липса на сигурност”. Това каза на пресконференция в Бургас Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Делчев припомни, че още в рамките на миналия парламент ДБГ е настоявала за приемането на Закон за детското правосъдие, защото сега действащия закон е от 1958 г. и стотици деца биват скривани от очите на обществото в отдалечени интернати, без да получават реална възможност да се поправят. Този закон уж беше приоритет на това правителство, но по нищо не личи това да е така. Единственото нещо, което забелязваме, че стои на сайта на Министерство на правосъдието, е структура на бъдещ закон, но незнайно дали някога ще бъде видян, допълни Димитър Делчев.

Друг проблем, отчетен от председателя на ДБГ относно сигурността в страната, е приемането на Закона за частната охранителна дейност. Той на практика казвал – оттук нататък частните охранители ще вършат работата на полицаите. Това е изключително грешна политика, защото влече след себе си много проблеми. Така кметове - феодали, могат спокойно да си наемат някоя охранителна фирма, която да ги пази от хората, от закона, да си изградят лична „армия”. В Бургас Над 90 охранителни фирми ще получат полицейски правомощия

По този повод от „Движение България на гражданите” вече поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради неизпълнените задачи на повереното му министерство.

Коментари

Още от последните новини