Депутатите закриха без дебати държавния строител на магистрали

Депутатите закриха без дебати държавния строител на магистрали - E-Burgas.com

Парламентът закри окончателно националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП). Това е така нареченият държавен строител на магистрали, който провеждаше процедурите за тунел "Железница" в Кресненското дефиле и двата лота от "Хемус", които бяха прекратени, след като премиерът Бойко Борисов започна офанзивата си срещу обществените поръчки.

Гласуването на промените в Закона за пътищата, внесени от ГЕРБ, мина без каквито и да било дебати и без нито едно изказване по същество. Със закриването на компанията, която бе е част от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всички активи, пасиви, архивът и другите й права и задължения преминават към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Наличните ѝ средства се трансферират в бюджета на министерството.

Целта на промените е концентриране в една структура на дейностите по финансиране, изграждане и управление на ключови обекти на пътната инфраструктура. АПИ разполага с експертен потенциал при успешното усвояване на средства от ЕС и има изграден административен и управленски капацитет, пише в мотивите към проектозакона.

С влизането в сила на промените в закона всички договори на закритата компания се прекратяват, с изключение на тези за проекти по оперативна програма "Транспорт".

НКСИП беше създадена през 2011 г. по време на първото управление на Бойко Борисов с цел "успешното и ефективно финансиране, проектиране, изграждане, управление, поддържане и ремонт на автомагистрала "Струма", автомагистрала "Хемус" и автомагистрала "Черно море". Още тогава не беше ясно какъв е практическият смисъл на създаването на "втора АПИ"./ Клуб Z

Коментари

Още от последните новини