Депутатите отново не избраха председател на НС

Депутатите отново не избраха председател на НС - E-Burgas.com

На третия ден от началото на 48-ото Народно събрание депутатите отново не успяха да изберат председател на парламента. Кандидатите Кристиан Вигенин от БСП, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Йордан Цонев от ДПС не събраха нужната подкрепа, за да оглавят парламента.

Минути по-късно на балотаж отидоха Цонев и Вигенин, но отново нито един от двамата не получи необходимия брой гласове.

След това народните представители излязоха в почивка. Предстои заседание на Председателския съвет в опит да се намери компромисно решение.

При откриването на новото НС бяха издигнати пет номинации за парламентарен шеф - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”, Петър Петров от „Възраждане”, Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС.

След няколко неуспешни опита в сряда да бъде избран председател на парламента, от „Продължаваме Промяната” оттеглиха кандидатурата на Минчев. По-късно същото направиха и от ГЕРБ-СДС и „Възраждане”. 

В търсене на консенсус, от ГЕРБ-СДС предложиха позицията да заеме най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от БСП. В края на пленарния ден обаче самият Рашидов обяви, че оттегля номинацията си.

Със серия от срещи и председателски съвети депутатите се опитаха да разрешат създалата се кризисна ситуация за избора на председател на НС. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, но и той беше провален.

Коментари

Още от последните новини