Делото за атентата на летище "Сарафово" е на финална фаза

Делото за атентата на летище

На финална фаза е делото за атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово", при който на 18 юли 2012 година атентатор - камикадзе взриви автобус с израелски туристи. Загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Ранени бяха близо 40 души

Според обвинителния акт, автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са на съд задочно. Издирват се с червена бюлетина на Интерпол.

Преди седмици, че днес се чакат финални пледоарии, обяви в Дупница главният прокурор Иван Гешев, според когото:

"За никого не е тайна, че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране "ХИЗБУЛА". България не може да бъде привлечена към наказателна отговорност организация и юридическо лице. Затова към наказателна отговорност са привлечени свързани с тази организация лица, някои ги наричат част от военното крило на ХИЗБУЛА".

Официална връзка с военното крило на Хизбула в кориците на делото обаче няма.

В началото на процеса съдията от Специализирания наказателен съд Аделина Иванова отхвърли искането на адвокат на наследниците на загиналите и пострадалите при атентата групировката да бъде конституирана като граждански ответник - с мотив: "в обвинителния акт няма посочено нито едно доказателство, че Фарах и Хасан са действали при или по повод изпълнение на задача, възложена им от нея".

Коментари

Още от последните новини