Делото за атентата на летище Бургас на път да иде в Израел

Делото за атентата на летище Бургас на път да иде в Израел - E-Burgas.com

Пострадалите искат военното крило на "Хизбула" като ответник

Делото за атентата на летище Бургас може да бъде гледано и в посолството на България в Израел, ако продължават проблемите с призоваването на пострадалите. Новината съобщи ръководителят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев, цитиран от Offnews.bg.

Според него делото "буксува по обективни причини", тъй като пострадалите живеят в Израел и съдията-докладчик трябва да осигури възможност на всички да участват в процеса като частни обвинители и да ги събере заедно в едно заседание, което вече близо година не може да се случи.

"Като краен вариант можем да изпратим съдебния състав да заседава в посолството ни в Израел, ако по друг начин не може Ако бъде направено такова искане от съдията-докладчик, аз ще съдействам за това. Може би ще ни излезе по-евтино да пратим там съдебния състав, отколкото да плащаме разноските на всички пострадали", каза днес Ушев, цитиран от "Правен свят".

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка "Хизбула" да бъде страна по делото.

Ушев уточни, че по искането - крилото на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото, все още не се е произнесъл съдия - докладчикът, но това трябва да стане до 20 септември, когато ще бъде направен пореден опит делото да започне по същество.

А това досега не успява да се случи, заради проблем с призоваването на пострадалите и наследниците на загиналите при взрива на летище Бургас.

Ушев уточни, че засега само още двама от тях не са издирени. Георги Ушев коментира темата във Висшия съдебен съвет, малко след като беше изслушан от съдийската колегия като един от кандидатите за ръководител на Апелативния специализиран съд. Другият кандидат за поста е съдия Румяна Илиева.

По делото задочно са подсъдими Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са обвинени, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел и са застрашили националната сигурност. До задочните обвинения се стигна, след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол" .

Днес се навършват пет години от атентата, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

Коментари

Още от последните новини