Дежурни екипи ще инспектират суперите по Великден

Дежурни екипи ще инспектират суперите по Великден - E-Burgas.com

Комисията за защита на потребителите (КЗП) пуска дежурни екипи за Великден, които ще проверяват основно хранителните вериги, съобщи по БНТ председателят на комисията Димитър Маргаритов.

„Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време”, обясни той. Маргаритов отбеляза, че е налице много добър синхрон с Агенцията по храните. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените.

„Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството”, предупреди председателят. Във връзка с това той каза, че в продължение на няколко дни комисията е наблюдавала кампанията, при която големи търговци на битова електроника са обявили чрез сайтовете си, че имат отстъпка от определен процент на абсолютно всички артикули от техния асортимент.

„Тук има две възможни уловки. Първо, този процент намаление да не е реален или да не се отнася за всички артикули. Втората уловка е, че когато анонсът е за всички, това означава, че търговецът трябва да разполага с наличности от тези стоки, за да не се постави потребителят в ситуация да е избрал нещо, а впоследствие да се окаже, че той е привлечен в търговския обект да си го купи, но такива наличности няма”, обясни Маргаритов.

Коментари