Деца се нараняват ежедневено заради бургаска детска градина в окаяно състояние

Деца се нараняват ежедневено заради бургаска детска градина в окаяно състояние - E-Burgas.com
Снимки фейсбук

Ремонт на лунния пейзаж в ДГ „Иглика“ в  ж.к. „Славейков“ не е правен от 1975-та, родители и инициативен комитет в отчаян стон към Общински съвет

Деца ежедневно падат и се нараняват в бургаска детска градина заради окаяното и състояние. За това алармират родителите на децата и инициативния комитет на ДГ „Иглика“ в бургаския ж.к. „Славейков“, като в някои от случаите става въпрос за счупени крайници и пукнати глави.

Родителите се жалват, че настилката в двора на детското заведение е корозирал асфалт и децата постоянно се спъват и нараняват, а ремонт на съоръжението не е правен от 1975 година, когато е построено.

„Твърдо решени сме да търсим отговорност и правата си за отговорните за това институции“, заявява Ева Шевченко-Иванова председател на инициативния комитет и организатор на подписка, която ще бъде входирана в Общинския съвет в Бургас.

„При ежедневните инциденти, на децата ни се причиняват многобройни телесни повреди заради корозирала асфалтова настилка на игралните площадки на територията на ДГ „Иглика“. Същата е в окаяно състояние и напълно неподходяща за игра на деца на възраст 1,5 и 7 години. Насолените кърпежи , с големи дупки, които макар и с дълбочина от 3-5 см са истинско предизвикателство за деца и родители. Когато вали, достъпът до жълтия и зеления павилион в двора е свързан с газене във вода, с дълбочина до детско коляно. Отводнителните шахти се „извисяват“ на 15 см от нивото на алеята и по никакъв начин не изпълняват функцията си“, пишат в писмо до Общинския съвет разгневените родители.

Те са си направили труда да разгледат нормативната база на РБ, като са установили редица несъответствия при поддръжката и експлоатацията на площадките спрямо здравните изисквания за детските градини. По закон ДГ „Иглика“ трябва да разполага с озеленен двор и площадки за игра, които да съответстват на изискванията за Наредбата за условията и реда за устройство и безопасността на площадките за игра, издадена от няколко Министерства.

Родителите и инициативният комитет са описали подробно всички тревоги около детското заведение в писмо до кмета Димитър Николов и местния парламент, което трябва да се разгледа на следващата сесия.   

Галерия
Коментари

Още от последните новини