Деца на системи в пловдивска болница след почивка по морето

Деца на системи в пловдивска болница след почивка по морето - E-Burgas.com

Детското отделение на една от големите болници в Пловдив е пълно с малчугани след почивка по морето, съобщава plovdiv24.bg. Повечето от родителите пристигат направо от магистралата, тази нощ приехме 5-годишно дете с висока температура и с повръщане по бански костюм, съобщи педиатърът д-р Анелия Балабанова. Момиченцето е включено на системи, а родителите споделили, че детето се влошило на плажа. Те веднага потеглили към Пловдив. По пътя потърсили личния лекар, но не успели да се свържат и затова потърсили помощ в спешния педиатричен сектор.  

Тригодишно момченце, доведено също от аутобана, повръщало 2 дни в Равда. Семейството го лекувало с различни препарати, които им дали от местната аптека, и след като видели, че няма подобрение, запалили колата към Пловдив. 

Случаите на вирусни инфекции след почивка, които при децата често протичат с висока температура, безапетитие, гадене, разстройство и повръщане, нараснаха сериозно през втората половина на август, посочи д-р Балабанова. Според нея проблемът е, че децата бързо се обезводняват, а това налага да бъдат поставени на системи, като най-тежко протича заболяването при възрастовата група до 3 години. В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни . 

Препоръката на д-р Балабанова е при появата на някой от симптомите на инфекцията родителите да се консултират с лекар, най-добре с педиатър. За жалост след прегледа обикновено се налага да прекъснат и почивката си, но е немислимо посещенията на плажа да продължат.

Коментари

Още от последните новини