Държавна помощ от над 2 млн.лв. отпускат на частните училища и забавачки

Държавна помощ от над 2 млн.лв. отпускат на частните училища и забавачки - E-Burgas.com

Над 2 млн. лв. се отпускат от бюджета за децата в частните училища и детски градини. Парите са за издръжка на дейности по възпитатание и обучение и за изплащане на стипендии, съобщава dnes.bg.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят по бюджетите на съответните общини, които ги разпределят според броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и др.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

За стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.

 

Коментари

Още от последните новини