Данъчните продават ударно имоти по морето

Данъчните продават ударно имоти по морето - E-Burgas.com

Бургаските данъчни разпродават на парче луксозни комплекси, построени по Южното Черноморие, заради дългове на собствениците им.

НАП - Бургас, е обявила на търг с тайно наддаване за втори път апартаментен хотел „Гардения“ в Приморско.

Кандидатите да се сдобият на изгодна цена с имот на морето могат да наддават за магазин, заведение и два офиса от комплекса, който се намира на ул. „Лагуна“ 15. Офертите ще бъдат отворени на 31 януари.

Търговският обект, който е с площ 75 кв. м, се предлага на първоначална тръжна цена 51 200 лева, докато при първото наддаване стартира от 64 000 лева. Тогава обаче нямаше интерес към сделката. Сега цената на квадратен метър излиза 340 евро.

Заведението на първия етаж в секция „В“, заедно с кухненски блок към него в сутерена, с обща застроена площ 414 кв. м, пък тръгва от 360 000 лв. Първият търг е започнал от 450 000 лв. Офисите - по 69 и 71 кв. м, стартират съответно от 36 660 лв. и 34 400 лв. По време на предния търг са били по 42 000 и 43 000 лева.

Поредна публична продан е организирана и за части на три комплекса в „Слънчев бряг-запад“. Апартамент в „Роял Дриймс“ се предлага с начална цена 39 хил. лв., а площта му е 51 кв. м. Четири жилища в „Съмър Дриймс“ с различни квадратури стартират от цени между 24 500 и  60 900 лв. Три апартамента от „Сий Дриймс“ пък се продават от 16 100 до 38 500 лв.

Бургаските данъчни са продали имущество на длъжници на стойност 420 хиляди лева през изтеклата година, оповестиха на пресконференция на приходната агенция в края на декември 2011-а.

Организирани са били 132 търга, но в тях не са били изкарвани на продан само недвижими имоти, уточни Румен Шарпов, териториален директор на НАП - Бургас. Първите апартаменти, които са били изтъргувани, за да се покрият данъчни задължения, са в Приморско и Царево, но са собственост на бургаски фирми.

С близо 20% по-евтино излиза покупката на апартамент или парцел край морето от НАП, отколкото от строител. В някои случаи цените могат да паднат до 50% от реалната цена на имота.

Всеки, който проявява интерес да купи имот от НАП, трябва да знае, че за да се включи в наддаването, трябва да преведе депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена. Офертите се подават в запечатан плик до офиса на НАП, който организира продажбата.

Електронен интернет магазин с всички продажби, в който ще може да се търси по ключова дума, цена, населено място и вид на вещта, разработват в момента от НАП. В него ще бъдат публикувани всички активи, които се продават от приходното ведомство, като всеки желаещ ще може да се абонира за имейл известия за интересуващите го продажби.
Коментари