Дългът на Франция за първи път надхвърли 2 трлн. евро

Дългът на Франция за първи път надхвърли 2 трлн. евро - E-Burgas.com

Paris_img

Държавният дълг на Франция преодоля важна психологическа граница като за първи път надхвърли 2 трилиона евро. Както съобщи днес Националният институт по статистика и икономически изследвания (Insee), цитиран от ИТАР-ТАСС, в края на второто тримесечие общият обем на задлъжнялостта на страната достигна 2, 023 трилиона евро.

В сравнение с първото тримесечие на тази година държавния дълг се увеличил с 28,7 млрд. евро и е достигнал размер, равняващ се на 95,1% от Брутния вътрешен продукт на страната. Според прогнозите на правителството такъв дял спрямо БВП задлъжнялостта трябваше да стигне в края на годината.

Коментирайки днешните данни на Insee, от министерството на финансите отбелязаха, че тенденцията към свърхголямо задлъжняване на Франция се е наложила по време на управлението на дясноцентристкото управление. От 2012 г. до 2012 г., припомниха от ведомството, държавният дълг е нараснал с 930 млрд. евро - до 1,86 трлн. евро.

Политиката, провеждана от сегашното правителство, се основава едновременно на оздравяване на държавните финанси за сметка на програми за бюджетни икономии и на стратегия на ръста. Това би позволила в бъдеще да се преустанови увеличението на държавния дълг, отбелязват от френското министерство на финансите.

Коментари

Още от последните новини