Дадоха на НСА имотите на спортната база в Несебър

Дадоха на НСА имотите на спортната база в Несебър - E-Burgas.com

Правителството обявява 15 имота, върху които е изградена Водна учебна спортна база, ползвана от Националната спортна академия „Васил Левски“, от частна за публична държавна собственост и ги предоставя за управление на учебното заведение. Те се намират в град Несебър и от години се използват за изпълнение на функциите на НСА.

Припомняме, че множеството реституционни претенции към водната учебна спортна база датират от началото на 90-те години на миналия век, а в началото на 2013 година Народното събрание прие мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности на нейна територия. По този начин на Академията бе предоставено време за завеждане и приключване на множеството дела за собственост.

През годините бяха организирани множество протести на студентите и преподавателите от Национална спортна академия, като на няколко пъти дори се стигна до сблъсъци с предявяващите реституционни претенции.

В обширно изявление днес на специална пресконференция, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изрази благодарност към правителството, институциите и медиите, както и към всички преки участници в отстояването на статута на учебния комплекс в дългогодишната съдебна сага, изобилстваща от критични ситуации. В резултат на тези усилия и на широката обществена подкрепа беше съхранена единствената, оцеляла в годините на прехода, студентска база на българския морски бряг.

Източник: bgvolleyball.com

Галерия
Коментари