Да се затварят заведенията, които системно нарушават забраната за пушене, обмисля здравното министерство

Да се затварят заведенията, които системно нарушават забраната за пушене, обмисля здравното министерство - E-Burgas.com

При системни нарушения на забраната за пушене на закрито в обществени места санкциите да са по-драстични и да включват дори принудително затваряне на заведенията за определен срок. Това по информация на в. "Сега" ще пише в предложение за поправки в Закона за здравето, които подготвя Министерството на здравеопазването.

За по-строги санкции настояват отдавна неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без дим". Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Все още не е ясно дали здравното министерство ще се съгласи с наказателните срокове, които предлагат те - при трето нарушение заведението да се затваря за 6 месеца, а на видимо място да се поставя табела с причината за назидание.

От министерството обаче потвърждават, че промените са за по-строги санкции и контрол, включително и за употребата на наргиле в заведенията. Предвижда се например управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран вместо собственика на заведението, посочват от министерството. В момента често актовете за нарушение на забраната, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг.

Коментари

Още от последните новини