Д-р Васил Костадинов: МДЛ “ЛИНА” ще си остане поморийска фирма!

Д-р Васил Костадинов: МДЛ “ЛИНА” ще си остане поморийска фирма! - E-Burgas.com
mbal Съветниците в Поморие решават утре да остане или не лаборатория ЛИНА в сградата на болницата в града на извънредна сесия на ОбС. По този повод от ръководството на „ЛИНА”  ЕООД излязоха с позиция около казуса. Е-Бургас публикува позицията на управителя на медицинската лаборатория д-р Васил Костадинов без редакторска намеса: Пиша Ви по повод желанието на Oбщинска  администрация в лицето на кмета на Община Поморие и прокуриста на МБАЛ – Поморие за свикване от председателя на Общинския съвет на извънредно заседание на Общински съвет Поморие на 10.12. 2015г. – четвъртък. Във втора точка от дневния ред кметът на град Поморие на основания на констатации от проверки на ИА  „Медицински одит”  и препоръка на РЗИ Бургас иска да бъде „възстановена реалната дейност на структурата на лечебното заведение” , поради опасност за съществуването на лечебното заведение и отнемане на издаденото разрешение за лечебна дейност. По този повод кметът на Поморие предлага да се гласува 50 000 лева субсидия за закупуването на лабораторна апаратура, както и  освобождаване  на помещенията от лаборатория „ЛИНА”  ЕООД , която в момента изпълнява своя договор с МБАЛ Поморие ЕООД. Кметът предлага  да се построи нова медико-диагностична лаборатория на територията на регистратурата на сегашния медицински център . Уважаеми съграждани, искам да съм точен и коректен и да помоля да ми повярвате , че това решение не може да е продиктувано от желание за стабилизиране на болницата , тъй като :
  1. Няма никаква заплаха за това МБАЛ Поморие да сключи договор с НЗОК и да се пререгистрира, което предстои, тъй като клиничната лаборатория, която толкова се коментира е собственост само и единствено на МБАЛ Поморие, като тя отговаря на всички изисквания по съответния стандарт и притежава всички необходими сертификати, изисквани от НЗОК за сключване на договор. При всички проверки е установявано, че лабораторията притежава необходимата апаратура, консумативи, квалифициран персонал, необходим за работата на лабораторията.
  2. По повод спекулациите, свързани с коментара , че изследванията са извършвани от манипулационна, а не от лаборатория - искам да кажа,  че в Закона за лечебните заведения и по-точно в чл. 95 ал.1т.1 е уточнено,  цитирам:„Лечебните заведения могат: Да се договарят помежду си за предоставяне на медицински специалисти, медицински услуги и други дейности”.  Уважаеми съграждани , на основание чл.95 ал.1 т.1 от закона за лечебните заведения МБАЛ Поморие и МДЛ „ЛИНА”  Поморие работят съвместно, като не нарушават нито законовите разпоредби, нито правилата за добра практика дълго време. Това няма как да бъде заплаха за никого, а само според мен пример за добра съвместна дейност . Искам да отбележа че договорът  е сключен между две лечебни заведения. От една страна МБАЛ Поморие , която притежава лабораторията и лабораторния лекар,  и от друга страна Медицинска лаборатория „ЛИНА”  ЕООД , която предоставя лабораторната апаратура,  персонала, консумативите, реактивите, тока, водата и разходите по заплатите и осигуровките на персонала. Така  се работи на много места и това е изгодно , забележете взаимноизгодно на нашите партньори, с изключение може би само на настоящето управление на МБАЛ Поморие и Общинска администрация Поморие .
  3. Изграждането на нова лаборатория или по-точно на клинична лаборатория на мястото на регистратурата на Медицински център 1 Поморие ЕООД е меко казано безумно. Изграждането на лаборатория на болница и привежданетой в експлоатация , оборудването й както и съдаването на специализиран екип , неговото обучаване на работа с апаратите , с нова информационна система, сработването с болничните отделения е труден и продължителен процес, в който трябва да учавстват компетентни специалисти. Твърденията , че с 50 000 лв. ще се направи лаборатория са меко казано смешни , но зад тях явно стоят консултанти на ръководството на МБАЛ Поморие . Всъщност поне четири или пет пъти повече средства са необходими само за оборудването с най-необходимите апаратури , да не говорим че всеки апарат трябва да е дублиран за да може , когато се повреди например при токов удар , каквито често се получават,  другият  апарат да го замести .
4.МДЛ ЛИНА ЕООД , като поморийска фирма нееднократно е заявявала позиция, като въпреки желанието си да помогне като даде за безвъзмездно ползване на МБАЛ Поморие апаратурата си, както и да даде възможност на МБАЛ да ползва обучен и квалифициран персонал срещу това да продължи съвместното си сътрудничество с МБАЛ до изтичането на договора и досега не е получила желания отговор от Община Поморие. Вместо това Общинската администрация и прокуристът  на МБАЛ искат да построят нова лаборатория. Колко според Вас ще ни струва новата придобивка и какъв е смисълът  от нея? Какво и на кого ще докажем с това? Или имаме излишни пари ? Или може би ще построим и ново Хирургично или ново Вътрешно отделение , а защо не и Родилно отделение. Само за ориентация искам да Ви дам сравнение : МБАЛ Поморие за изследвания дължи всеки месец между 2100 и 2300 лв по настоящите цени договорени с МДЛ Лина ЕООД. При наемене на трима лаборанти,  което е минимума за работа по график.  Тази сума няма да стигне да покрие само заплатите и разположенията им, които са по-малко от една трета от разходите на една лаборатория. Вие преценете кое е по-изгодно икономически и защо само МБАЛ Поморие и Община Поморие искат да изгонят МДЛ „ЛИНА”  – поморийската фирма ! В заключение  искам да кажа -  никой не е станал пророк в собственият си град. Вероятно и МДЛ „ЛИНА”  ще е поредната поморийска фирма, изгонена по най-брутален начин от управляващите Община Поморие. Това не е най-страшното , хората имат нужда от нас и ние пак ще работим. Страшното е, че това ще продължава и безумията ще доведат до това, че вземането на решения най-малко ще е съобразено с Вас – жителите на град Поморие . Затова,  за да спра едно поредно безумие Ви заявявам, че  ако Общинският  съвет приеме предложенията и докладните , за да не се хвърлят неоправдани средства,  МДЛ “ЛИНА” ЕООД е готова да прекрати преждевременно договора си с МБАЛ Поморие,  за да не се вършат излишни безмислени преустройства, като единствената й  молба е това да стане след изнасянето и регистрирането й  на място извън сградата на МБАЛ Поморие . МДЛ “ЛИНА”  ЕООД ще си останепоморийска фирма,  защото аз Васил Милтиядов Костадинов съм помориец и се гордея с това. Срамувам се само от глупостта на приятелите си.
Коментари

Още от последните новини