Д-р Продан Проданов, хирург, МЦ „Прайм Клиник”: Медицината разполага с огромен арсенал от средства за третиране на белези

Д-р Продан Проданов, хирург, МЦ „Прайм Клиник”: Медицината разполага с огромен арсенал от средства за третиране на белези  - E-Burgas.com
д-р Продан Проданов от Медицински център „Прайм Клиник” в Бургас Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

В рубриката "Здраве" на e-burgas.com, видни лекари отговарят на въпроси на читатели. Своите питания към специалистите можете да изпращате на [email protected]. Съветите ще бъдат публикувани в сайта при запазване на анонимност за самоличността на хората, задали въпросите

Ето каква е кратката писмена консултация, която дава известния бургаски хирург д-р Продан Проданов от Медицински център „Прайм Клиник” в Бургас, относно възможностите за заличаване на белези чрез различи медицински методики.

Въпрос от М. Л., 34 годишна от Варна:

Д-р Проданов, моля Ви за съвет по отношение на изключително важен за мен проблем. Преди седем години родих детето си със секцио. След операцията на корема ми остана белег, който според мен е много грозен. Той не ми създава физически дискомфорт, но се чувствам изключително комплексирана заради това, че го имам.

Какви според Вас са възможностите за хирургично премахване или поне частично заличаване на белези от този тип и какъв според Вас би могъл да е резултата от интервенцията. Какво показва Вашата практика, крие ли опасности една такава операция? 

Отговор от д-р Продан Проданов:

Уважаема госпожо,

В настояще време медицината разполага с огромен арсенал от средства за третиране на белези.Най-общо можем да ги класифицираме в две групи:

-медикаментозни средства т.е за консервативно лечение

-инструментални методи т.е интервенции с различен обем

Белези който не са хипертрофични могат да се третират медикаментозно или в съчетание с микроинвазивни процедури.Хипертрофичните белези в повечето случаи подлежат на оперативна корекция.

След консултация с хирург и дерматолог се преценява коя методика е най-подходяща в конкретния случай!

С уважение: П.Е.Проданов

Коментари

Още от последните новини