Д-р Петьо Компански: Фиброгастроскопията е ключова в борбата с рака на стомаха

Д-р Петьо Компански:  Фиброгастроскопията е ключова в борбата с рака на стомаха - E-Burgas.com

Изследването се използва и за ранна  диагностика на язва на стомаха, от която най-засегнати са хората между 45 и 55 години

В последните години фиброгастроскопията е най-използваният  метод в диагностиката на злокачестените заболявания на храносмилателния тракт – предимно на  хранопровода и стомаха. Това споделя д-р Петьо Компански, дм, началник на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас. Тази година д-р Компански отбелязва 31 години откакто работи в лечебното заведения, като за това време той е натрупал не само безценен опит, но  и впечатления от какви заболявания на стомаха най-често страдат бургазлии.  Сред засегнатите са както хора на средна възраст, така и съвсем млади.

Отделението, което завежда д-р Компански,  разполага с последен клас ендоскопска апаратура с видеонаблюдение -  фиброгастроскоп  и  фиброколоноскоп.

„Фиброгастроскопията е най-съвременният метод, който допринесе много  за намаляване на риска от развитие на рак на стомаха. Чрез нея могат да бъдат засечени най-ранните стадии при карцином на стомаха и карцином  in situ – промените, които настъпват в лигавичния релеф. Те се диагностицират ендоскопски и хистологично, на базата на вземане на хистологичен материал  с биопсична щипка от лигавицата на стомаха”, обяснява специалистът.

При фиброгастроскопията се прониква през устната кухина с тънка оптична тръба, която  преминава  през хранопровода и  достига до стомаха и началото на дванадесетопръстника. Чрез нея се оглеждат детайлно измененията на тъканите и лигавиците.

„Ендоскопията и фиброгастроскопията помагат и за ранната диагноза на язвата на стомаха. Тя на всяка цена трябва да се диагностицира ендоскопски и хистологично, защото представлява  преканцероза (предраково състояние). Изследването е  показано  и при функционална диспепсия на стомаха, при която често при взети  стомашни биопсии се открива наличието на бактерията  хеликобактер пилори”, разяснява д-р Компански.

Лечението при хеликобактер пилори не трябва да се пренебрегва,  защото бактерията  води до развитие на хиперацидни гастрити, язва на дуоденума (дванадесетопръстника), язва на стомаха, полипозна дисплазия (полипи) и най-вече развитие на онкологично заболяване. Хеликобактер пилори се отстранява  чрез медикаментозно лечение и хигиенно-диетичен режим.

„ Най-често от язва на стомаха страдат хора на възраст между 45 и 55 години. Това се дължи както на възрастовите промени, така и на стрес, тютюнопушене, работа с токсични препарати, заразяване с хеликобакер пилори, а в Бургас роля играят и морските влияния”, обяснява д-р Компански. Гастроскопии обаче често се налагат и при млади хора на възраст  18-20 години.

Пациентите, които имат въпроси за иследването, могат да се свържат с Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас  на тел: 08887 36103 в делнични дни.

Коментари

Още от последните новини