Д-р Парушев: Няма как МБАЛ Айтос да фалира

Д-р Парушев: Няма как МБАЛ Айтос да фалира - E-Burgas.com

Финансовото състояние на болницата било стабилно, заплатите на медицинския персонал са завишени с 25%

Повод за това интервю са изразените притеснения от страна на граждани, че след като Общинския съвет и Община Айтос тази година не гласуваха субсидия на Общинската болница, тя /болницата/ ще фалира. Потърсихме д-р Паруш Парушев - управител на МБАЛ Айтос ЕООД, който беше категоричен, че болницата не само няма да фалира, но от много време, 2019-та е най-добрата и спокойна финансова година за единственото лечебно заведение в общините Айтос и Руен.

- Д-р Парушев, кажете ни има ли макар и малка вероятност, МБАЛ Айтос ЕООД да фалира?

- Не, такава вероятност няма. С новия Рамков договор, лимитите към НЗОК се завишиха с над 170 хил.лв. Субсидията от Министерството на здравеопазването е увеличена почти трикратно. Нещо повече - цените на клиничните пътеки, по които работи болницата от м. юни са завишени средно с около 10%. Благодарение на това, и разбира се, на добрите управленски решения, състоянието на МБАЛ Айтос ЕООД към момента е много добро.

-  Какво, конкретно е състоянието на общинската болница?

- От два месеца заплатите на медицинския персонал са завишени с 25%, което не се случва навсякъде. От  юни започнахме да изплащаме на всички т.н. ,,клинични пътеки". което си е ДМС по препоръчаната от Министъра на здравеопазването Методика. Това при възможност ще продължи до края на тази година. Започнахме, и в момента тече ремонт на втория етаж на Вътрешно отделение – основен на санитарните възли и освежаване на болничните стаи. Закупихме  медицинска аппаратура – 12 канален ЕКГ апарат, спирометър, кислороден концентратор, инфузионни помпи и др., с които заменихме остарелите. Направена е вече заявка и ще бъдат подменени 30% от болничните легла с матраци. За нуждите на болницата закупихме нов лек автомобил и бракувахме един от старите. Сградният фонд е основно саниран, миналата година открихме ново Детско отделение, извършват се текущи ремонти в болничните и сервизните помещения, и се поддържат в много добро състояние.

- Поехте болницата с много задължения, които в годините успяхте да намалите драстично?

- Да, така е. В момента задълженията на МБАЛ Айтос ЕООД към доставчици са под 70 хил. лв. като нито едно не е  просрочено. За сравнение в края на 2018г.общата задлъжнялост беше над 120 хил.лв. а да не споменавам, че когато поех Болницата в края на 2012 г. беще 340х. лв. При това положение не мисля, че има основания за притеснение. Финансовото положение на МБАЛ Айтос ЕООД в момента  е стабилно. Общинската администрация и принципала – Общинския съвет винаги са ни подкрепяли и съм убеден че ако възникне ситуация отново ще ни подкрепят. А иначе, Болницата в Айтос е работила, работи и ще работи, за да изпълнява основната си мисия - грижа за здравето и живота на гражданите от обслужваните общини.

НП

Коментари

Още от последните новини