Д-р Кунчев: Случващото се по света опровергава тезата на доц. Мангъров ежедневно

Д-р Кунчев: Случващото се по света опровергава тезата на доц. Мангъров ежедневно  - E-Burgas.com

"Човек трябва да е говори с цифри и факти" заяви главният държавен здравен инспектор

Доцент Мангъров има право на своето мнение. Според мен всичко, което се случва по света го опровергава ежедневно, но той продължава да защитава собствената си теза. Едно е обаче да защитаваш теоретична теза, друго е да вземаш решения, от които последствията могат да бъдат изключително тежки. Всеки има право на своето мнение, но трябва да се говори с цифри и факти. И когато те те опровергават, човек трябва да е малко по-скромен. Ако той има претенция към нашите решения, какво би било, ако имахме италианските или испанските резултати? 

Това коментира пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно.

„Не ми харесва, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията“, посочи той.

„Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в цялата страна се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркския, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.

Специалистът допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения.

„В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнище и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.

Коментари

Още от последните новини