Д-р Георги Митев, БАБХ: Без хранителни инциденти това лято по морето

Д-р Георги Митев, БАБХ: Без хранителни инциденти това лято по морето - E-Burgas.com

Без хранителни инциденти премина летния туристически сезон по Черноморието. Това стана ясно на пресконференция във Варна, където директорите на Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Добрич, Варна и Бургас представиха обобщените резултати от засиления контрол по морските ни курорти.

За периода от 30 май до 09 септември 2016 година инспекторите от отдел Контрол на храните към ОДБХ Варна, ОДБХ Добрич и ОДБХ Бургас са извършили 2310 извънредни проверки, извън текущия официален контрол. В резултат на инспекциите са издадени 248 предписания и са съставени 88 Акта за установяване на административно нарушение и са бракувани близо 350 килограма храни. Най-честите нарушения са свързани с изтекъл срок на годност на храната, неправилно съхранение, неизяснен произход, или пропуски в придружаващите документи. Поради лоша хигиена и липса на водена документация по Система за управление на безопасността на храните (СУБХ), на два обекта временно е била преустановена дейността. След отстраняване на несъответствията обектите са възобновили дейността си.

 

„Хотелски ресторант в курорта Св. Св. Константин и Елена беше затворен в продължение на три седмици заради фрапиращи нарушения.“ Това съобщи д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна. Тя посочи, че заради лошата храна и хигиена в обекта чуждестранни гости подали сигнал до Министерството на туризма и дори до посолството на страната си с оплакване от трагичните условия. „След затварянето на ресторанта и налагането на глоба той вече отговаря на изискванията”, увери д-р Димова. Освен заведението в курорта, през лятото е затворен и ресторант в почивна база в Шкорпиловци. Там крайната мярка е предприета заради лошо стопанисване на материалната база.

Директорът на ОДБХ Добрич, д-р Розалина Брайкова заяви, че са издадени 43 предписания на обекти по добруджанското крайбрежие. Тя посочи, че те са основно в заведения за обществено хранене. Предписанията са свързани предимно с подобряване на материално-техническата база, като голяма част от тях са издадени при подготовката на обектите за сезона. „Имаше и различни пропуски при воденето на програмите за добрите хигиенни практики в обектите”, каза още д-р Брайкова и добави, че в сравнение с 2015 година, предписанията през този сезон са значително по-малко. Д-р Брайкова допълни, че броят на съставените Актове е девет, основно за липса на здравна и идентификационна маркировка на храните, липса на етикети, неправилно съхранение на определени групи храни, както и такива с изтекъл срок на трайност. „Тази година няма затворени обекти на територията на област Добрич. Възбранените и бракувани храни в областта тази година също са в много по-малко количество, заключи директорът на ОДБХ Добрич.

„Тази година и на територията на област Бургас нямаме инциденти, свързани с храни или съмнения за такива.“ Това каза д-р Георги Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас. Той посочи, че в курортите и селищата по Южното Черноморие са извършени 1 222 извънредни проверки, извън текущия официален контрол. Повечето са на подвижни, сезонни и временни обекти за бързо хранене, в това число и 30 обекта за услугата „ол инклузив”. Съставените актове са 61, от които 29 за липса на регистрация на заведението за хранене. „Причините са най-вече липсата на регистрация по Закона за храните. При нас обектите са много и първостепенната ни грижа беше да бъдат обхванати абсолютно всички и мисля, че тези година се справихме с това”, каза д-р Митев.

Коментари

Още от последните новини