Д-р Диана Недялкова: Все повече деца заболяват от диабет

Д-р Диана Недялкова: Все повече деца заболяват от диабет - E-Burgas.com

Бургаските пациенти разполагат с най-съвременните инсолини и инжекции

Диабетът, който е едно от най-социално значимите заболявания, е с все по-нарастващо разпространение, като годишно около 9 на 100 хиляди деца заболяват. Това алармира детският ендокринолог д-р Диана Недялкова от УМБАЛ-Бургас.

Тя добави, че съществува тенденция и за снижение на възрастта, като дори в бургаската болница са диагностицирани кърмачета с първи тип захарен диабет, който се дължи на дефицит на инсолин, на неговото действие или на двете заедно.

Единственият начин за лечение е именно с инсулин, който се поставя подкожно. Бургаските деца разполагат с най-съвременните инсолини и инжекционни устройства. Те получават годишно около  1 100 броя тест ленти, които са реинбирсирани. Освен това през последните години са реинбурсирани и инсулинови помпи. Пациентите могат да си закупят и глюкозни сензори, с които включително се подобрява контролът на диабета.

„Светът е изправен пред пандемия от затлъстяване и съответно с втори тип захарен диабет, който е свързан с неправилния начин на хранене, възприемане на западния стил на живот, липсата на физическа активност, консумацията на храни за забавление като чипсове, високо въглехидратни захарни напитки, плодовите натурални сокове. Може да се каже, че около 100 гр чипс и 1 л. натурален сок доставят около 1000 калории, което е абсолютно необходимо за едно 1-годишно дете. Възприетият семеен тип начин на хранене – супа, готвено и една филийка хляб са напълно достатъчни и доставят необходимите калории на децата, като всъщност прибавянето на тези храни за забавления между храненията и след хранения, е причина за наднормено тегло“, обясни д-р Недялкова.

„Престоят в болницата по клинична пътека е три дни, но ние се съобразяваме с възможностите за обучаване на нашите пациенти и можем и 5 или 6 дни да ги задържим, и когато сме убедени че те са достатъчно подготвени да се справят сами в извънболнично заведение ги пускаме да се справят сами в домашна обстановка, но винаги сме отворени за помощ“, каза още опитният специалист.

Коментари

Още от последните новини