Д-р Бирджан Йозтюрк – хирург, МЦ „Прайм клиник”: „Стремежът ни е следоперативната болка да бъде сведена до минимум”

Д-р Бирджан Йозтюрк – хирург, МЦ „Прайм клиник”: „Стремежът ни е следоперативната болка да бъде сведена до минимум” - E-Burgas.com

Д-р Бирджан Йозтюрк  е хирург. Той е един от собствениците на медицински център „Прайм клиник” в Бургас. Специалист е по безкръвно лечение и минимално инвазивна хирургия. Има множество специализации в страната и в чужбина, последните от които в едни от най-модерните клиники в Истанбул, Република Турция - LIV Hospital и Медикал парк.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

-Какви са новостите, които предлага Медицински център „Прайм клиник” в Бургас?

Предлагаме различни пакетни услуги като гастроентерологичен пакет, момологичен пакет, ехография на щитовидна жлеза и преглед от ендокринолог, ехография на коремни органи и преглед от гастроентеролог, ендоскопия долна и горна с преглед от специалист и мамографски изследвания. Голям интерес има към мамографските изследвания, от жени, които имат проблеми с гърдите. 90-95 процента от тях нямат злокачествено заболяване и обикновено изпитват притеснение да отидат в Онкодиспансер и търсят помощ извън Бургаска област.

-Какви прегледи и изследвания могат да си направят при Вас такива пациентки?

- Много от тях са с доброкачествени образувания-киста на гърдата, фиброаденоми, мастопатия. В голяма част от случаите тези заболявания се лекуват консервативно, с медикаменти и не се налага оперативно лечение. Ако става дума за кисти, те могат по безкръвна методика да се пунктират под ехографски контрол дори и по време на изследването. Тук ние предлагаме нужните изследвания. Добре е една жена сама да следи състоянието си и ако има съмнения за наличие на проблем, да се обърне към специалист. Прегледът и ехографското изследване отнемат не повече от 10-15 минути.

-Много от пациентите Ви търсят помощ за разрешаване на проблеми, свързани с хемороиди. Каква е методиката, с която работи Вашата клиника в тази насока?

Новият метод, с който лекуваме хемороиди е с ултразвук и лазер. Това са безкръвни операции, които се правят в болница. Без рязане, без шев. Използва се ултразвуков апарат. Хемороидите се отстраняват и самото място, където те са били, се запечатва. Така могат да се отстраняват както вътрешни, така и външни хемороиди.

Интервенцията е минимално инвазивна, извършва се с обща или спинална анестезия. Пациентът не усеща болка и няма спомен за самата операция. След нея няма оплаквания като болки и кървене и човек може да се прибере у дома си три-четири  часа след извършването й. Възможно е единствено болният да изпитва лек дискомфорт. Възстановителният период е кратък. При отворените операции на хемороиди, които се правеха преди, болните се възстановяваха за два-три месеца. При използването на новата методика, те се възстановяват напълно и са работоспособни на сто процента след 10-15 дни. И проблемите им са разрешени.

Методиката се използва в световните клиники от 2-3 години. Ние работим по нея вече от година и половина. Оперирали сме над 250 пациенти. И резултатите са много добри.

-Как протича възстановителния период след такава интервенция?

-Когато се оперира един пациент, има няколко неща, които са важни и за лекаря и за пациента. Едно от тях е , престоя в болницата да е кратък. Защото колкото и да са добри условията в болничното заведение, само мисълта, че човек е там, за повечето хора не е приятна. Другото важно нещо е свеждането до минимум на следоперативната болка. Важно е и да няма някакви усложнения. Пациентите най-много се притесняват от това, че ще изпитата болка. По-голяма част от болните ги убеждаваме трудно да се решат на операция. След като тя премине обаче, казват, че с тях се е случило едва ли не някаква магия – нямат болка и лошо усещане и проблемът им е решен. 

-Заплаща ли се за такъв вид лечение?

- Разбира се всяко ново нещо не е безплатно. В България сумата, която държавата дава за такова лечение е около 70 процента от неговата стойност. По-голямата част от консумативите, които се използват, не се заплащат от Здравната каса. Апаратурата е нова, модерна и за нея са нужни консумативи, които се ползват еднократно и са индивидуални за всеки пациент.

-Какви са съветите, които бихте дали на хората в навечерието на предстоящите празници?

-По време на пости, хората обикновено се хранят здравословно. Постите са за това. Има ги и в християнската и в мюсюлманската религия. Но когато те свършат, хората, след като са се ограничавали, много пъти са склонни да прекалят с храната. Особено навръх празниците. Консумира се повече алкохол и тежки храни. По време на  празниците винаги имаме пациенти, които идват с проблеми с жлъчката, панкреаса, стомаха и червата, хемороиди и различни възпалителни заболявания. Оплакванията са най-често в храносмилателния тракт. Съветът ми естествено е, по време на празниците да се консумира храна и алкохол в умерени количества. Да не се ядат много пикантни и газообразуващи храни. Тъй като усложненията при някой от изброените случаи могат да бъдат много неприятни. Особено ако става въпрос за възрастни пациенти с придружаващи заболявания. При по-млади хора, в добро здраве, такива състояния се овладяват по-лесно, но дори и при тях последиците могат да са доста сериозни.

-Какви са препоръчителните мерки, които могат да бъдат предприети ако все пак човек е преминал допустимите граници?

-Ако хората искат да щадят организма си, е добре да се премине към лек режим в храненето и да се ограничи употребата на алкохол. За детоксикацията е важно да се пият много течности-до 2-3 литра вода, а храната да е течно-кашава. Подходящи за консумация в такъв момент са прясното, киселото мляко, пресните плодове и зеленчуци.

 

Коментари

Още от последните новини