Д-р Бирджан Йозтюрк, специалист Хирург-проктолог: При нелекуване на фисури е възможно възникване на множество усложнения

Д-р Бирджан Йозтюрк, специалист Хирург-проктолог: При нелекуване на фисури е възможно възникване на множество усложнения - E-Burgas.com

Д-р Бирджан Йозтюрк  е специалист Хирург-проктолог. Той е един от собствениците на медицински център „Прайм клиник” в Бургас. Има множество специализации в страната и в чужбина, последните от които в едни от най-модерните клиники в Истанбул, Република Турция - LIV Hospital и Медикал парк. Специалист е по безкръвно лечение и минимално инвазивна хирургия.

-Д-р Йозтюрк, знае се, че от фисури страдат много хора. На какво се дължи появата на фисурите и как се формират те?

-Аналната фисура представлява цепнатина /рана/ на лигавицата на ануса и тъканите на входа на ануса. Стените на фисурата могат да бъдат надигнати когато тя хронифицира и може да се образува хиперпластичен полип.Това се случва обикновено при трудно изхождане/запек/ или по време на нормално раждане от притискане на червото към върха на опашната кост.

Така, веднъж образувана фисура се поддържа и раната не зараства.

-Какви  видове фисури има?

-Важно от практическа гледна точка е фисурата дали е остра или хронична. Това определя хирургичния подход при лечението.При острите фисури лечението обикновено е консервативно/мазила,свещички/.При хроничните форми консервативното лечение не е ефективно и при повечето пациенти се налага оперативна намеса. Възможни са три варианта:

1.Класическа операция чрез изрязване на фисурата.

2. Лазерна операция./инфраред коагулатор,аргон-плазмен коагулатор,класически лазер/

3.Прилагане на ботулинов токсин и миорелаксанти.

Важно за всяка фисура е да се установи точно от кой тип е, защото така се определя и лечебният подход към нея-консервативно или оперативно.

-Какви са основните симптоми за съществуване на анална фисура?

-Продължителността на заболяването в различна степен невротизира пациентите, те стават раздразнителни, оплакват се от често главоболие, безсъние, импотенция или фригидност,имат проблеми с уринирането.Самото заболяване води до хроничен запек.

При 70% от болните протичането е хронично рецидивиращо. Те получават периодично болки по време на изхождане и след това, парене, сърбеж и кървене/ясна,алено червена кръв/.Често тези симптоми се бъркат с хемороидална болест.

-Какви могат да бъдат усложненията на нелекуваната фисура?

-При нелекуване на фисури е възможно възникване на множество усложнения. Те могат да бъдат следните:

1.Кървене

2.Хронифициране с образуване на хиперпластичен полип.

3.Увреждане на мускулите на ануса – хипертонус,който води до хроничен запек.

4.Перианална фистула.

5.Карцином – развива се на база на хронифицирането на фисурата и дегенерация на хиперпластичен полип.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Медицински център Прайм Клиник, гр. Бургас

К-с „Изграв”, бл. 27 А

Хирургичен кабинет в гр. Айтос

Ул. „Любен Каравелов”  №9

----------------------------------------------------------------------

Телефон: 0887 105 004

E-mail:[email protected]

 

 

 

Коментари

Още от последните новини