Чужди туристи разиграват полицията в Слънчев бряг с измислени кражби

Чужди туристи разиграват полицията в Слънчев бряг с измислени кражби  - E-Burgas.com

Чужденците чакат пари от застраховка, "откраднатите вещи" открити в багажа им на летището

Чуждестранните туристи по морските ни курорти масово си измислят кражби на лични вещи, за да се облагодетелстват от астрахователното обезщетение. Това съобщават от полицията, които само през последните няколко дни са установили поредните два случая с открити в багажа туристи вещи, заявени за откраднати в Районно управление - Несебър.

В първият от случаите норвежка туристка заявила на 9 август, че четири дни по-рано й е извършена кражба на цифров фотоапарат „Канон” и видеокамера „Сони”.  „Откраднатите вещи” са намерени при проверка на личния й багаж по време на отпътуването на туристка на 9 август от летището. 

Във втория случай холандски турист заявил на 13 август кражба на фотоапарат „Панасоник Лумикс”, слънчеви очила „Полароид”, слънчеви очила „Карера”, ръчен часовник „Гес” и ръчен часовник „Керамика”, осъществена според думите му три дни по-рано. Вещите са открити в багажа на туриста при отпътуването му от България на 15 август. 

С тези два случая порочната практика през годините чуждестранните туристи да заявяват кражби на вещи / мобилни телефони, фотоапарати, видеокамери и др./ за да получат удостоверение от Районно управление – Несебър и чрез него да се облагодетелстват от застрахователното обезщетение, продължава. Характерно е, че чужденците съобщават за нанесените им щети няколко дни преди отпътуването от България / обикновено ден, два, но понякога и в самото денонощие/, като целта е полицейските служители да не разполагат с оперативно време за разследване на извършеното криминално посегателство.

В тази посока от няколко години органите на реда са създали организация със служителите от Граничен полицейски участък – Летище Бургас, като при съмнение за застрахователна измама, уведомяват граничните полицаи и същите извършват проверка за наличие на „откраднатите вещи” в багажа на чужденците.

 

Коментари

Още от последните новини