Четворен празник честват в Клуба на моряка в Бургас

Четворен празник честват в Клуба на моряка в Бургас - E-Burgas.com

Радисти се събраха в Клуба на моряка в Бургас, за да отбележат заедно 60 годишнината от създаването на Брегова радиостанция "Бургас радио" в морския град. 

"Днес честваме четворен празник. Отбелязваме Деня на Европа, Деня на победата, 60 годишнината от създаването на Брегова радиостанция и Летния Никулден", каза пред колегите си председателят на Съюз на моряците ветерани кап. Христо Мушков. Той отбеляза огромната роля, която "Бургас радио" е имала за осигуряване безопасността на корабоплаването и обезпечаване на сигурността на екипажите. И припомни, че когато корабът му „Алфа БГ” с 15-членен екипаж" беше отвлечен от сомалийски пирати през 1997 година, именно служителите на ведомството помогнаха в осъществяването на преговори с морските разбойници. В резултат на което всички похитени моряци бяха спасени.

"Бургас радио е създадена отначало като пристанищно радио и бързо зае важно място като международна радиостанция за осъществяване на обмен с чужди кораби, които посещават Бургас и които пътуват. Участвали сме в множество спасителни операции", разказва дългогодишният служител Христо Лазаров. И обяснява, че навремето, за запазване на живота на моряците е била създадена стройна система. 

В началото на срещата присъстващите почетоха паметта на своите колеги, които вече не са сред тях. 

Христо Лазаров припомни, че радистите от Бургас са постигнали изключително висок професионализъм и през времето са доказали, че са сред най-добрите в света. И посочи като пример покойният вече Христо Станчев Пройков, дългогодишен републикански първенец, класирал се на второ място по време на Световно първенство в Китай, а после представял държавата ни достойно на състезания в Чехия, Унгария и в други държави. "Всички в службата бяхме изрядни-с перфектен английски език, отлично познаващи законодателството и международните правилници в мореплаването, боравехме с техника от последно поколение", горд е той. Но със съжаление споделя, че професията радист е на практика изчезваща, след като  комуникацията чрез морзовата азбука е изместена от новите технологии. "С настъпването на модернизацията на ефира, спътниковите устройства за сателитна връзка, клетъчните телефони и други системи, радистите бяха свалени от корабите", коментира Христо Лазаров. И му е тъжно, че е на практика сред последните, които владеят тънкостите в тази специалност.

Галерия
Коментари

Още от последните новини