Червен индекс за област Бургас за опасност от пожари 

Червен индекс за област Бургас за опасност от пожари  - E-Burgas.com

Температурите в следващите дни могат да достигнат 39 градуса

В 14 области на страната е обявен червен индекс за пожароопасност, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Областите, за които важи предупреждението, са - Плевен, Русе, Велико Търново, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Сливен.  Тази степен на пожароопасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. 

От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. 

Метеоролозите предупреждават, че температурите през следващите дни ще достигнат 39 градуса. 

На над 320 сигнала за произшествия са реагирали пожариникарите за последното денонощие, съобщиха от МВР. Близо 200 от пожарите са възникнали в сухи треви и лесонепригодни площи. 

Само за първите шест часа на днешния ден са възникнали нови 32 пожара; погасени са пожарите между селата Генерал Катранджово и Рогачево, както и в землището на благоевградското село Бучин.

Продължават усилията на пожарникари, служители на горското стопанство и военни за погасяване на пожара между хасковските села Бориславци и Малки воден. Огънят е обхванал над 8000 дка смесена гора, храсти и сухи треви. И днес работата на гасаческите групи ще бъде подпомагана от хеликоптер на Министерството на отбраната. 
 

Коментари

Още от последните новини