Черен Димо без кости дойде на Бургас на гости

Черен Димо без кости дойде на Бургас на гости  - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна /homestructions.com

Бургазлии запалиха печките с дърва в студа, вижте къде въздухът е най-мръсен

Рязкото падане на температурите в Бургас през последнтие няколко дни принуди много хора да заредят обилно печките си с твърдо гориво. Това веднага оказа влияние на качеството на въздуха в града, като станциите, които измерват качеството му, вече отчетоха някои сериозни отклонения.

Според информацията на община Бургас в момента общото състояние на въздуха в града е средно, което обаче на практика е трето от четвърта степен. Това се отнася най-вече за квартал "Долно Езерово" и "Меден рудник", където данните сочат, че има отклонение в параметрите на PM10 (фини прахови частици). По традиция на тези места бургазлии разчитат предимно на отопление с дърва и това се отразява и на качеството на въздуха през зимните месеци. Освен твърдото горови източник на фини прахови частици могат да бъдат и дизеловите двигатели.

Прахът е основния причинител за много вредни въздействия върху здравето. Те са отговорни за засилването на алергиите, асматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, както и увеличен риск от възпаление на средното ухо на децата. Освен това се предполага, че те имат въздействие върху заболяванията на сърцето и кръвообръщението (например сърдечен инфаркт).

Размера на въздействието на частиците върху дихателните пътища зависи, наред с токсичността на частиците като например олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения и от големината на частиците: колкото по-малки са частиците, толкова по–дълбоко проникват те в белите дробове на човека.

Коментари

Още от последните новини