Частно училище „Д-р Мария Монтесори“ стана част от Национална програма „Иновации в действие“

Частно училище „Д-р Мария Монтесори“ стана част от Национална програма „Иновации в действие“ - E-Burgas.com

Частно основно училище „Д-р Мария Монтесори“ в Бургас е едно от първите училища в страната, включено в списъка на иновативните училища с решение на Министерски съвет от 2017 г. Всяка година  училището разширява своя обхват, като през тази то стана част от Национална програма (НП) „Иновации в действие“, финансирана от Министерство на образованието и науката, предоставяйки възможност за създаване на партньорство между училища с общи възгледи за обучението и обмяна на добри иновативни практики.

ЧОУ„Д-р Мария Монтесори“ участва по Модул 1 и 2 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации“, като целта е сътрудничество и обмен на иновативни практики по отношение на организиране на образователната среда и методите на преподаване.

Училища-патньори са  191 ОУ „Отец Паисий“ – с. Железница, София  и НУ „Кольо Ганчев“ – Стара Загора.

Благодарение на проекта от училището са реализирани две домакинства – по едно с всяко училище и една мобилност (гостуване) на 191 ОУ „Отец Паисий“ – с. Железница, София.

В мобилната група бяха включени директорът Биляна Вътева, трима начални учители и четирима ученици от ІІІ и ІV клас на ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“.

По време на срещите педагозите обсъдиха техники за работа в Монтесори среда с разновъзрастова група за постигане на по-висока степен на самостоятелност при учениците, както и техники за работа с родители, прилагайки принципите на педагогическата система за свободно възпитание на д-р Мария Монтесори.

Резултатите от мобилностите по Програмата екипът на ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ сподели на 20 ноември пред широка бургаска общественост -  преподаватели от висши учебни заведения, директори и учители от училища и детски градини, родители, студенти и привърженици на Монтесори образованието.

Изпълнението на  НП „Иновации в действие“ съвпадна с годината на честването на „10 години Монтесори в Бургас“ и 5 години от учредяване на първото Монтесори училище в България – ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ – Бургас.

През тази година частното училище в Бургас отбелязва 10 години от създаването си. Освен дейности, свързани с реализирането на различни проекти, школото успя да разшири и сградния си фонд.

 

 

 

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини