Цените на хранителните продукти у нас се движат почти без промяна

 Цените на хранителните продукти у нас се движат почти без промяна - E-Burgas.com

„При основните хранителни продукти от 24 февруари, когато започна масовото пазаруване и се направи своеобразен стрес тест на пазара, цените се движат без промяна. Свинското месо отбеляза връх с около 30 стотинки, но това се дължи на световния му недостиг. По отношение на варива, основни продукти, олио, захар и брашно – почти сме без колебания. Има среднодневни вариации между една и четири стотинки, но те са в рамките на едно нормално търговско взаимодействие”. Така в студиото на „Събуди се” Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира ценовите стойности на храните по време на пандемия. 

„За основните хранителни продукти, които са с една добра стойност, не очакваме никакви стресове и последните 30 дни го показват. Ние имаме почти равни криви, което означава с малка промяна. Дори маслото отбеляза лек спад. Само при месото има по-големи вариации, но нивата отново са около 10 лева, каквито бяха през декември”, каза Иванов. 

Владимир Иванов коментира и цените на яйцата в навечерието Великден. „По отношение на яйцата в последните 10 години имаме стабилно предлагане на нива 19-21 стотинки. Даже бих казал, че тези нива са доста ниски за сектора. Качеството на предлаганите продукти от птицевъдството  е много добро”, каза той.

Вече има мерки за Великден и Гергьовден да купуваме само българско месо в големите и в по-малките вериги.

Коментари

Още от последните новини