Цената на уикенд винетката ще е около 10 лв.

Цената на уикенд винетката ще е около 10 лв.  - E-Burgas.com

Всеки, който ползва пътищата на страната, трябва да има и своя принос към поддръжката им". Това каза по Нова председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Експертът предполага, че уикенд винетката ще струва около 10 лева, но цената й трябва да бъде одобрена и от Европейската комисия.

Преди два дни регионалният министър Николай Нанков лансира винетка за уикенда. Тя ще е валидна от 12.00 часа в петък до 23.59 в неделя и се предвижда с промени в Закона за движението по пътищата, подготвени от ГЕРБ. Нанков отбеляза, че тя трябва да бъде по-евтина от седмичната, която в момента е 15 лв. Инж. Глосов подчерта, че създаването на дневна винетка няма да се обсъжда и отбеляза, че подобен документ не се използва в нито една държава. "От 1 януари догодина ще бъде въведена електронна винетка само за леките коли", припомни шефът на АПИ.

Той допълни, че предстои да бъде обособено ново звено към агенцията, което ще отговаря за контрола на тол системата и електронната система за винетки. "Тол системата е справедлива система за таксуване. Тя ще засегне предимно тежкотоварните автомобили с тегло над 12 тона", каза още инж. Глосов.

реклама

Коментари

Още от последните новини