Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите

Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите - E-Burgas.com
Deprecated: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/eburgas/public_html/template/default/post.php on line 318

Св. Лаврентий Римски е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан. Той бил роден около 225 година в град Оска и бил ученик на наархидякон Сикст. Когато Сикст станал папа, Лаврентий бил ръкоположен за дякон.

По време на гоненията на Валериан през 258 г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания - обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството.

Скоро римския префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните и ги отвел при префекта. Със словото си го разярил и бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Светецът се почита както в католическата, така и в православната църква на 10 август. Смята се за покровител на кулинарите. У нас професионалният празник на готвачите се чества от 2005-а година.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Църквата почита Св. Лаврентий - покровител на готвачите - E-Burgas.com

Африка