Църквата обяви война на ало измамниците

Църквата обяви война на ало измамниците - E-Burgas.com

Свещеници ще предупреждават възрастните и самотни хора, които най-често са обект на измами, да не се доверяват на непознати по телефона. Със заповед на Патриарха, църквата започва акцията срещу телефонните измамници, предаде Дарик.

Свещениците ще говорят за опасността и по време на литургии. Йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци, започна битката още тази събота.

Любопитното е, че измамниците не се спират пред нищо и извършват престъпления дори от името на духовниците. Злоупотребено е дори с името на йеромонах Никанор.

Според него църквата не намира, че акцията срещу ало-измамите е закъсняла. Тя по-скоро предупреждава тези, които дръзват да ги вършат, че това е огромен грях. "За" идеята е и новоизбраният митрополит на Стара Загора Киприан.

Миналата седмица жертва на телефонна измама остави пред църква 3500 лева. Възрастен мъж от село Победа, Добричко, е бил измамен по телефона от мними полицаи.

Около 14 часа на 12 януари непознат се обадил на домашния телефон на 81-годишния мъж. Представил се за служител на МВР. Обяснил, че тече акция за залавяне на телефонни измамници и за целта е необходимо да предаде сума пари. Малко по-късно жена се обадила по телефона, за да уточни мястото на предаване на парите. Пострадалия оставил 3 500 лева в найлонов плик пред църквата на село Победа.

Коментари