Бургазлия измисли как да подобри въздуха в цяла България

Бургазлия измисли как да подобри въздуха в цяла България - E-Burgas.com

Проект "Въздух за всички" щял да има неизмерими и неизброими ефекти за родината ни и за света

С авторски проект "Въздух за всички" бургазлията Тодор Лирков предлага да бъде подобрено качеството на въздуха в цялата страна. Той е направил редица предложения, които са входирани в Общински съвет - Бургас. 

В момента особено в големите градски центрове превишава приемливите норми на неговата замърсеност. Прахът и вредните газове от движението на МПС-та са основни замърсители, независимо от законовите ограничения в това отношение, припомня Тодор Лирков. 

Проектът включва няколко решения, които трябва да ограничат замърсяването на въздуха.

Първото е на най-важните селищни кръстовища да се стопират по две водоноски, които с технология подобна на капковото напояване, да навлажняват асфалта, което ще задържа праха и няма да позволява вдигането му във въздуха. В резултат той ще бъде по-чист, като при дъжд. 

Второто предложение, според Лирков, се нуждае от повече време за сериозно законотворчество и необходимата материално-техническа подготовка. Той предлага към Закона за опазване на околната среда, примерно, да се направи допълнение, според което МПС-тата да се движат с газова/електрическа тяга. 

Третото предложение е още по-ексцентрично и също предполага законодателни промени. Според него при раждането на всяко дете родителите му да ознаменуват събитието със засаждането на фиданка, но не каква да е, а раждаща ядливи плодове, като орех например. Общинските органи предварително определят терените за засаждане. Грижата за отглеждане на дръвчето се поема от родителите, докато детето е невръстно.

"Ритуалът по засаждането на фиданката и по-чистият въздух ще превръщат обществото ни в един по-сплотяващ цялостен организъм, при многократно увеличаване на уважението и респекта към родовия корен, живеещ в здрава жизнена среда. Детето ще расте и коренът на дръвчето все-по дълбоко ще намира място в неговия живот. Неизмерими , необозрими ще са ефектите за родината ни и за света, в материално и духовно отношение от прилагането на Проекта. Най-големият паметник на миролюбието и хуманизма на държавата ни ще бъде засаденета фиданка и чистия въздух." обяснява Тодор Лирков. 

Предложенията му ще бъдат разгледани от Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни към Общински съвет - Бургас. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини