Бургазлии стават оператори и режисьори на голям филм за Бургас (видео)

Бургазлии ще имат възможността са превърнат в оператори, сценаристи и режисьори на филмова продукция, която разказва за начина на живот, природните и градските забележителности на Бургас. Проектът е на читалище "Хамалогика" и се нарича Zoom Burgas. Проектът бе представен официално на пресконференция днес от Лина Славова, Росен Славов и Слави Георгиев. 

Идеята да се запечата на лента Бургас - такъв, какъвто изглежда той през погледа на различните хора и общности, които го обитават. За целта всеки бургазлия ще може да изпрати кратко видео (до една минута), което показва кадри от ежедневието, от работа, от училище, от градската среда и изобщо всичко, което му е направило впечатление в града. Клипчета ще бъдат приемани до 30 юни на специално създадената от Хамалогика платформа. Очаква се филмът да бъде завършен през септември, когато ще бъде показан безплатно на бургаската публика. 

За момента от читалището са събрали близо 100 клипчета, но последните 10 дни от кампанията ще бъдат решеващи, тъй като се очаква много бургазлии да се активизират в последния момент. 

"Даваме шанс на хората да участват в културния живот, защото това е пряко създаване на един културен продукт. Обикновено сме свикнали да бъде потребители, но в случая всеки от нас ще бъде да участва като автор" заяви Слави Георгиев от читалището. 

Такъв жанр в документалното кино вече съществува, но няма информация подобен проект да е бил осъществяван в България. 

 

 

Коментари

Още от последните новини