Бургазлии ще торят градинките на село с компост от сметището в Братово

Бургазлии ще торят градинките на село с компост от сметището в Братово - E-Burgas.com

Общината планира да продава ценния материал в малки разфасовки за нуждите на домакинствата в града

Община Бургас в лицето на ОП "Чистота Еко" планира да продава компост в малки разфасовки за нуждите на домакинствата в града, а не само на частните фирми. Компостът се произвежда от регионална система за управление на отпадъците в село Братово, която освен от Бургас се използва от общините Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат, Сунгурларе. Изградената система осигурява екологосъобразно обезвреждане на цялото количество растителни отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас и останалите общини от сдружението. 

В действащата Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на Община Бургас, приета от Общински съвет - Бургас е определена цена на тон произведен компост от 84 лв., но не е определена цена на опаковка с по малко количество. Сега от общината планират да продават компост и в по-малки разфасовки за обикновените граждани, като цената на опаковка от 10 л. се изчислява на стойност - 3.60 лв, а цената на опаковка 5 л. ще се продава 1.80 лв.  Цените са разработени при спазване изискванията на съответния проект, съгласно който те трябва да покриват напълно себестойността на услугата и разходите по извършването й.

Компостирането е естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал, наречен компост. Той може да се внася като почвен подобрител, особено за почви, изтощени от употребата на изкуствени торове. Още по-голяма е ползата от него в биоземеделието.

Коментари

Още от последните новини