Бургазлии събират подписи против "обезглавявнето" на дърветата в града

Бургазлии събират подписи против

Гражданите настояват всяка една резитба на дърво да бъде добре мотивирана и да е ръководена на място от специалист

Против грубото орязване на короните на дърветата в Бургас се обявиха граждани, които събират подписи в онлайн петиция.

Инициативата "Да спасим дърветата на Бургас" се обявява против т.нар. "обезглавяване", което твърде често води до влошаване на здравословното състояние, развитие на болести и изсъхване на дърветата. 

"Доказателствата за горните случаи могат да се видят на почти всяка улица. Нашите наблюдения са потвърдени и от становището на Съюза на ландшафтните архитекти в България.

На база по-горните наблюдения и експертни становища, ние гражданите настояваме за следните промени в начина на стопанисване на дърветата на територията на град Бургас:

1. Назначаване на щат на специалист арборист или ландшафтен архитект, който да има нужното специализирано образование и опит в правилното поддържане на короните на различните видове декоративни дървета и храсти.
2. Повишаване квалификацията и образованието на всички работещи в сферата на зелената система на Общината.
3. Повишаване на заплащането на ръководните специалисти, с цел да се привлекат висококачествени кадри.
4. Всяка една резитба на дърво да бъде добре мотивирана и обмислена и да е ръководена на място от ръководния специалист.
5. Да се премахват само клони и дървета, които са безвъзвратно увредени и представляват реална опасност - заболели, изсъхнали, напреднали гнилостни процеси и др.
6. При подмладяващи и просветляващи резитби да не се премахват повече от 20% от живите клони на дървото като стремежът е да се запази неговата естествената форма. Тези резитби да се осъществяват само в периода на покой – от опадването на листата до разпукването на пъпките, като при температура под -4 градуса резитбата се преустановява.
7. Създаване и поддържане на публични регистри за състоянието на дълготрайната дървесна растителност в града.
8. Премахване на лозунга "Едно отсечено навреме дърво, един спасен човешки живот".
9. Промяна в отношението към старите и напълно развити дървета на територията общината и осъзнаването на тяхната изключителна стойност и незаменима роля в поддържането на здравословна и приятна за живеене градска среда. Редовно преглеждане за състоянието им и навременни мерки при възникнали проблеми с тях.
10. Запазване и увеличаване дървесното покритие на територията на град Бургас, чрез засаждане на нови дървета, озеленяване на неозеленени улици и стремеж към максимално запазване на съществуващите и зрели и стари дървета."
пишат авторите на инициативата.

Само за два дни в онлайн петицията са се подписали над 150 бургазлии, част от които експерти в сферата на озеленяването. 

Коментари

Още от последните новини