Бургазлии остават без асансьори утре, вижте защо

Бургазлии остават без асансьори утре, вижте защо - E-Burgas.com

Тази година на 13 май (петък) бургазлии ще се включват за първи път в общоевропейската инициатива „Ден без асансьори”. Инициативата се провежда за втора поредна година във всички европейски държави. Тя е част от ежегодната кампания Now We MOVE.

Кампанията има за цел информира и насърчи европейски граждани за повече физическа активност и спорт, като превенция на застоялия начин на живот и затлъстяване на съвременния човек.

Началото на инициативата, за Бургас ще бъде дадено от 8:30 ч., в сградата на ул. „Шейново” № 24 (бивш „Профсъюзен дом”). Близо около този час ще бъде символично запечатан асансьора на сградата, а младежи-доброволци ще демонстрират различни умения за физическа активност при ежедневно ползване на стълбите. След това инициативата „Ден без асансьори” ще обхване и други сгради в града.   

Организатори на активностите за деня без асансьори в Бургас са младежката фондация „Астика”, която е локален агент на кампанията NowWeMOVE. Инициативата се реализира с помощта на сдружение „АСУ Делфи”, доброволци по програма „Еразъм+”, сдружение „Младежка доброволческа служба”, ученици от ПГМЕЕ.

Ето и малко люпоитни факти:

Малко статистика:

Според данни на Евробарометър (2014), България е държавата с най-висок процент неактивни хора (78%). Едва 2 % от българите спортуват почти всеки ден.

 Изкачването на 7-8 етажа на ден, намалява риска от преждевременна смърт с 33%;

-За 7 минути изкачване по стълбите на ден се намалява на половина риска от инфаркт;

- Само 2 минути изкачване на ден по стълбите предпазва от потенциално затлъстяване на средна възраст.

Коментари

Още от последните новини