Бургазлии категорични: Визията на новата библиотека е разочарование

Бургазлии категорични: Визията на новата библиотека е разочарование - E-Burgas.com

Около 3/4 от анкетираните не възпремат добре облика на новата сграда

Мнозинството от бургазлии не хареса визията на новата библиотека в града, която предстои да бъде открита в края на месец октомври. Това показват резултатите от анкетата на е-Бургас, провокирана от редицата несъответствия в идейния проект и почти завършената сграда. 

Припомняме, че преди около седмицата бяха свалени предпазните пана на строителния обект, а в социалните мрежи веднага се появиха сравнения, които показваха разликите между очаквания и реалност. Най-големи спорове предизвика фасадата на сградата, която бе облепена с тъмни плоскости, вместо предварително уговорения видим бетон. Разлика бе открита и по прозорците на сграда, а самият проектант арх. Делян Жечев призна, че озеленяването и амфитеатралната сцена в двора на библиотеката няма да бъдат изпълнени. Пълното му изказване може да видите във видеото под статията. 

Всички тези промени обаче не се харесаха на бургазлии. Около 300 човека от общо 600 гласували заявяват, че сградата е изглеждала по добре на идейния проект, отколкото в действителност. Други 160 пък не харесват нито проекта, нито реализацията му. Това на практика означава, че новата сграда, която има амбициите да се превърне в новото културно средище на Бургас, не е харесвана от близо 3/4 от анкетираните. 

Голяма част от анкетираните изтъкват, че са имали много по-големи очаквания, особено след спорното решение старата сграда да бъде съборена. Това на практика даваше на проектантите пълната свобода да започнат на бял лист и да построят сграда, която да се превърне в емблематично място за културния живот в Бургас. Макар и малцинство, не липсват и по-оптимистично настроение бургазлии, според които по-важното е, че градът най-накрая ще има своя библиотека, под чиито покрив ще бъде събран целия библиотечен фонд, който в момента е пръснат на четири места. 

 

 

Анкета
Коментари

Още от последните новини