Бургаският съд отказаха да екстрадира в Турция „Сивия вълк“ Левент Темиз

Бургаският съд отказаха да екстрадира в Турция „Сивия вълк“ Левент Темиз - E-Burgas.com

levent_temiz

Окръжен съд – Бургас отказа екстрадиция на Левент Темиз по искане на турските съдебни власти. Съдебният състав прецени според събраните в екстрадиционното производство доказателства, че са налице основанията по чл. 7, т. 4, Предложение последно от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – „съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради политическите му убеждения“.

Окръжен съд – Бургас докладва днес, че е получено писмо от Комисията по предоставяне на убежище към Президента на Република България, с което се информира съдът, че с решение от 03.02.2014 г. на Вицепрезидента на Република България е отказано искането на Темиз да му бъде предоставено убежище.

След като прецени, че в хода на съдебния процес са събрани множество доказателства, които му позволяват да вземе решение по делото, Окръжен съд – Бургас даде ход на пледоариите на страните.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас пледира да бъде уважено искането на турските съдебни власти като сочи, че са налице основания по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест за екстрадиране на Левент Темиз.

Двамата защитници на Темиз пледираха, че искането на турския съд е неоснователно и не следва да бъде уважавано. Доводите на защитата бяха свързани с опасността от преследване на Темиз, поради политическите му убеждения. Наред с молбата за предоставяне на убежище, той е депозирал и молба за получаване на статут на „Бежанец“ или „Хуманитарен статут“. По последната все още няма произнасяне.

Левент Темиз каза пред Окръжен съд – Бургас, че не е терорист, а делото, по което е осъден е обявено за политическо в докладите на Европейския съюз.

Пресцентърът припомня, че делото в Окръжен съд - Бургас е образувано по молба за екстрадиция, издадена на 21.08.2013 г. от 13-и тежък наказателен съд в гр. Истанбул, Република Турция. С нея се иска предаване на Темиз във връзка с водено срещу него наказателно производство. То е по обвинение в членуване във въоръжена терористична организация и за държане на един брой огнестрелно оръжие и обичаен брой патрони.

Левент Темиз има висше образование и работи като адвокат и преподавател по юридическа дисциплина.

Решението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 7-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини