Бургаският съд гледа дело по Skype, обвиняем за грабеж остава под стража

Бургаският съд гледа дело по Skype, обвиняем за грабеж остава под стража  - E-Burgas.com

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Методи Ш., обвиняем за грабеж. Делото бе гледано дистанционно чрез „Skype" със следствения арест към Затвора в Бургас.

В Районен съд – Бургас има въведена организация, съгласно която, мерките за неотклонение и делата по Закона за здравето за принудително настаняване и лечение се гледат чрез видеоконферентни връзки.

Методи Ш. е привлечен като обвиняем за това, че на 17.03.2020 г., в кв. „Победа", гр. Бургас, е отнел мобилен телефон „Iphone 7", от владението на собственика му, Д. Б., с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила – ударил в главата пострадалата и я съборил на земята (престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК). Престъплението, за което Методи Ш. е привлечен като обвиняем е „тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода" за срок от 3 до 10 години.

Според Районен съд – Бургас „настоящото разследване е в начална фаза, но събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение за извършване на престъплението, посочено в искането и за евентуалната съпричастност на обвиняемия към него". В своите мотиви за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, съдът прецени наличието на опасност от укриване на Методи Ш. или извършване на престъпление от обвиняемия, въз основа на обективни данни по делото за личността му. Съдебната инстанция каза: „Методи Ш. е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, възползвал се от пострадалата в момент, в който е била сама и беззащитна и деянието е извършено в изпитателния срок на друго осъждане." Съдът характеризира евентуалния извършител на подобно деяние, като личност, със завишена степен на обществена опасност. „Начинът на извършване на конкретното деяние демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение, накърняващи честта и достойнството на личността и неспазване на установения в страната правов ред", се казва още в мотивите.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред въззивна инстанция.

Коментари

Още от последните новини