Бургаският манастир "Рождество Богородично" отбелязва празника Покров Богородичен

Бургаският манастир

Бургаски манастир "Рождество Богородично" ще посрещне празника Покров Богородичен с тържествена Света литургия. Празничното богослужение ще започне от 8 ч. с Утреня. От 9 ч. ще започне светата Литургия, а от 10 ч.- молебен канон към Пресвета Богородица.

Богослужението ще бъде отслужено от иерей Серафим Димитров.

Каним жителите и гостите на гр. Бургас заедно да отдадем почит на Божията Майка, която простира своята закрила (покров) над целия човешки род и с майчинските си молитви изпросва за нас помощ и утеха в земните ни несгоди.

Празникът Покров Богородичен е установен след 10 век, след като света Богородица спасява Цариград от нашествието на сарацини с едно голямо чудо. Жителите на обречения от поробване град цяла нощ се молили във Влахернския храм.

Тогава се появила Божията Майка, която простирала над тях своето покривало (покров)- знак за благодатната ѝ помощ. В тихото море внезапно се извила буря. Голяма част от корабите на сарацините били потопени, а останалите панически отплавали.

Видението с покрова на Божията Майка било открито на св. Андрей Юродиви, за когото се смята, че е българин.

За поклонение в храма на манастира ще бъде изнесена стара икона на света Богородица, която е окичена с дарове - знак, че пред нея са се изпълнили много молитви на вярващи.

Коментари

Още от последните новини